• +31 (0)6 4875 8279
  • info@ankanglin.nl

Welk bedelsnoer?

Welk bedelsnoer?

Onder het theeleuten vroeg mijn Boeddhistische leermeester mij ooit eens welk bedelsnoer het meest geschikt was voor meditatie. Was het die van hout, van jade of van steen? Verbaasd keek ik hem toen aan en antwoordde:

“Maar Shifu, de bedelsnoer die je oppakt en waarmee je begint te mediteren is toch de beste?”

Bij het horen van mijn antwoord barstte hij in het lachen uit, want hoewel hij eigenlijk heel iets anders wilde uitleggen, raakte mijn antwoord wel de kern.

Waarom het bovenstaand verhaal? Recentelijk kreeg ik de vraag over de verschillende Tai Chi vormen die er zijn. Naast de gestandaardiseerde 24 en 42 wedstrijdvormen, hebben we natuurlijk ook nog de 108 vorm van de Yang familie, de yilu en erlu uit de Chen stijl en ga zo maar door. Welke je doet is aan de ene kant belangrijk, want ze onderwijzen specifieke dingen (lees ook: 108-vorm Yang-stijl Tai Chi – de namen van de vorm). Aan de andere kant is welke je doet eigenlijk irrelevant (tenzij je goed in die specifieke vorm wilt worden): belangrijkste is dat  je het leuk vindt en het dagelijks doet. Al is het yoga, fitness, of joggen het kan allemaal goed voor je gezondheid zijn en de weg naar groei zijn. Zolang je het maar doet…

Ga Fung

De methode komt uit het verleden en de ervaring uit het heden, Aanschouw het mystieke en laat het doorgang vinden tot in het oneindige!