(On)bewust gezond leven

(On)bewust gezond leven

Wanneer over de Chinese levenswijze wordt gesproken kom je al gauw stellingen als “De oude Chinezen leefden volgens de seizoenen”, “De oude Chinezen begrepen de vijf elementen, yin-yang, etc.” tegen. Meestal worden deze stellingen gebruikt om te laten zien hoever wij in het westen wel niet zijn verwijderd van gezond en bewust leven.

Als je de klassieken erop naleest, dan krijg je ook de indruk dat men vroeger verstandiger was: de Huangdi Neijing (tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste TCM klassieken) begint zelfs met een uitleg over de invloed van levensstijl, omgeving, en seizoenen op de mens! Het is dan ook makkelijk te denken dat het vroeger beter was, en ja dat is ook enigszins waar. De mensen van toen leefden in zekere zin gezonder dan wij vandaag de dag: zij hadden immers geen afleiding van onze smartphones, zij hadden geen koelkast om eten in te bewaren, zij hadden geen vliegtuigen die eten uit andere delen van de wereld binnenbrachten op foute seizoenen, zij hadden geen kassen waar groente verbouwd werd uit andere delen van de wereld, etc.. Dit alles betekent echter niet dat men bewust was van de TCM principes die in de klassieken genoemd worden. Het leven volgens deze principes was eerder een praktisch gevolg, dan dat men zich er bewust van was.

Bij mij thuis zie ik dit heel goed terug bij mijn eigen moeder. Opgevoed in een traditioneel gezin weet zij voor de meeste kwaaltjes wel een smerig kruidendrankje als remedie (en het erge is dat ze nog werken ook), praat zij over hitte en koude, stelt zij het dieet af aan de seizoenen, doet zij elke dag haar rek- en strekoefeningen. Je zou bijna denken dat ze de klassieken gelezen heeft. Echter als ik haar om uitleg vraag waarom een bepaalde kruid gebruikt wordt, dan krijg ik meestal het antwoord dat mijn oma het zo deed en zij het weer van haar neef had geleerd, een TCM arts. Haar manier van het Chinees geneeskundig denken toepassen is vergelijkbaar met onze gemiddelde moderne insteek: bij hoesten drink je een hoestdrankje, bij koorts slik je een paracetamol en ’s winters eet je erwtensoep. In mijn moeder’s geval werkt dit prima, mits zij zich volgens het receptenboek van m’n oma werkt. Je ziet dat het echter fout gaan wanneer zij nieuwe informatie van buitenaf krijgt, die minder genuanceerd is. Bijvoorbeeld adviezen van vriendinnen: dit goedje is goed voor lage rugpijn. Omdat zij zich niet bewust is van het TCM model, wordt het goedje makkelijk geschikt geacht voor alle type lage rugpijn…

Mail me
Heb je een vraag of wil je graag een afspraak maken? Gebruik dan het onderstaande formulier om mij een berichtje te sturen.