De lente in aantocht

De lente in aantocht

Hoewel de Chinese kalender al een paar weken zegt dat de lente is aangebroken is het buiten nog steeds koud. De zachte lente weer lijkt dan ook dit jaar op zich te laten wachten. Desondanks is de seizoenswisseling energetisch voelbaar. Misschien herken je het zelf wel: in plaats van de ochtend de rug toe te keren ben je eerder geneigd om ’s ochtends je bed uit te komen en heb je plots meer drijfveer om iets te ondernemen. Dit zijn typische gevolgen van de yang qi die de lente met zich meebrengt.

De seizoensverandering, waarbij we de koude winter achter ons laten en verruilen voor een lente met opkomende yang qi, vraagt echter ook veel van ons lichaam. Als je in de winter te veel van jezelf hebt gevraagd of bij de eerste straaltjes zon van de lente te hard van stapel loopt, kunnen er makkelijk klachten ontstaan die gerelateerd zijn aan nier zwakte of lever qi stagnatie (respectievelijk gekoppeld aan winter en lente). Voorbeelden hiervan zijn: onderrugpijn, duizeligheid, hoofdpijn, hooikoorts, emotionele schommelingen, menstruatieklachten, spijsverteringsproblemen, etc. Natuurlijk kunnen we met acupunctuur heel veel van deze klachten prima behandelen, maar uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. Dus zorg dat je voldoende beweegt om je qi goed in circulatie te houden met bijvoorbeeld Tai Chi en Qigong oefeningen (met name de vijfde en zesde baduanjin oefeningen zijn heerlijk voor je onderrug!), en zorg dat je voeding aansluit op de seizoenen.

Mail me
Heb je een vraag of wil je graag een afspraak maken? Gebruik dan het onderstaande formulier om mij een berichtje te sturen.