Werking van de drie TCM pijlers

Werking van de drie TCM pijlers

De Chinese geneeskunst beziet de mens vanuit een energetisch perspectief, waarbij de uiting van ziekten een gevolg zijn van een verstoring van de energetische circulatie. Binnen deze context wordt genezing dus gezien als een herstel van de circulatie, die via de meridianen verloopt. Vandaag de dag kent men binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) drie grote pijlers: acupunctuur, tuina massage en kruiden. Over deze drie pijlers bestaat veel onduidelijkheden en misverstanden. Zo hoor je vaak dat acupunctuur werkt door acupunctuur punten te prikken, tuina massage qi en bloed beweegt en kruiden met name bij leegte patronen goed werken (waar de andere twee niks tot weinig mee zouden kunnen).

Om te begrijpen hoe de drie kunsten echt werken is het echter handig om het energetisch systeem als een tuinslang (meridianen) te zien waar water (qi en bloed) doorheen stroomt. Binnen deze analogie werken de drie disciplines als volgt:

  • Acupunctuur: creëert met de naald een golfslag in het water in de tuinslang, waardoor de stroming van het water hersteld.
  • Tuina: knijpt, trekt en rekt de tuinslang, waardoor net als bij acupunctuur de stroming van het water hersteld wordt.
  • Kruiden: verandert de waterkwaliteit en -kwantiteit.

Zowel acupunctuur, als tuina kunnen door de beweging van de stroming de organen beïnvloeden en daardoor dus ook de opname van voedingsstoffen en transformatie naar bloed en qi toe bevorderen. Kruiden veranderen ook de stroming, zij het op een andere manier: wanneer de kwaliteit en kwantiteit van het water verandert, stroomt het dus ook anders door de tuinslang heen.

Dus ondanks dat de drie methoden totaal anders lijken, doen ze uiteindelijk hetzelfde (zij het via een andere ingang). Voor de keuze van een bepaalde therapie vorm is eigenlijk de type klacht minder van belang (uitzonderingen daar nagelaten), maar is het eerder afhankelijk van de patiënt (staat hij/zij ervoor open, hoe frequent kan iemand langskomen, etc.) en natuurlijk de voorkeur van de therapeut.

Mail me
Heb je een vraag of wil je graag een afspraak maken? Gebruik dan het onderstaande formulier om mij een berichtje te sturen.